Decydując się na wczasy nad polskim morzem warto wiedzieć co i w jakim lokalu najlepiej zjeść podczas pobytu. Zdecydowanie jest wiele możliwości zaczynając od pobliskich smażalni a kończąc na eleganckich restauracjach. Można w nich skosztować ryb z różnymi dodatkami, które są najczęściej wybieranymi daniami przez turystów.
Co warto zjeść nad morzem?
Jeśli chodzi o dania obiadowe faworytem są niezmiennie ryby w różnych postaciach. W knajpach przeważnie podaje się je smażone (szczególnie dorsze, pstrągi, szproty), natomiast można również spotkać ryby wędzone (np. makrela) czy też podawane prosto z grilla. Dlatego z pewnością każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie.Ponadto warto spróbować zupę rybną w tawernie, jednak tak jak w przypadku ryb, lepiej wybierać sprawdzone miejscówki. Potrawy będą tam prawdopodobnie wyższej jakości w porównaniu do tych z tanich barów.
Oczywiście nie można także zapominać o typowych nadmorskich deserach jakimi są gofry oraz lody świderki. Słynne wafle powinny być pulchne i chrupiące oraz koniecznie z różnymi dodatkami. Jest ich sporo do wyboru m.in. cukier puder, bita śmietana lub owoce w żelu. Natomiast lody nazywane również włoskimi, występują najczęściej w dwóch wariantach smakowych- czekoladowym i śmietankowym.
Jedne z najlepszych nadmorskich smażalni ryb
Bar Pomorza Gdy 50 znajduje się w Pucku na kutrze. Jednym z plusów są przystępne ceny, co jest napewno istotne dla odwiedzających. W karcie znajdują się różne gatunki ryb, do których można dokupić frytki oraz surówki.
Tawerna Columbus w Ustce także może się pochwalić dobrymi opiniami. Ceny są adekwatne do jakości co dla gości jest batdzo istotne. Dodatkowym atutem restauracji jest widok z okna z którego widać morze.
Każdy choć raz powinien odwiedzić polskie morze, żeby samemu spróbować tamtejszej kuchni. Z pewnością nikt nie będzie żałował pobytu, a dawka jodu napewno nie zaszkodzi.