Zidentyfikowano przyczynę zatrucia pokarmowego w ośrodku wypoczynkowym – Salmonella

Badania przeprowadzone na próbkach pobranych z ośrodka wczasowego w Pogorzelicy dały jednoznaczne odpowiedzi co do przyczyny niedawnego zatrucia pokarmowego. Jak poinformowała Małgorzata Kapłan, rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej (WSSE) w Szczecinie, wyniki testów jednoznacznie wykazały, że za wywołanie objawów chorobowych odpowiada bakteria Salmonella.

Według informacji przekazanych przez rzeczniczkę Małgorzatę Kapłan, łącznie zanotowano 122 przypadki osób dotkniętych zatruciem, wśród których byli zarówno kuracjusze, jak i pracownicy ośrodka. Wszystkie osoby chore skarżyły się na objawy typowe dla zakażenia salmonellą, takie jak biegunka, wymioty, gorączka czy ogólne osłabienie organizmu. Ośmiu z nich musiało zostać poddanych hospitalizacji.

Małgorzata Kapłan dodała również, że Powiatowa Państwowa Inspekcja Sanitarna (PPIS) w Gryficach powiadomiła miejscowe powiatowe stacje sanitarno-epidemiologiczne o potrzebie objęcia nadzorem epidemiologicznym wszystkich osób, które miały styczność z ogniskiem epidemicznym i wróciły do swoich miejsc zamieszkania.

Aktualnie, ośrodek w Pogorzelicy znajduje się pod ciągłą kontrolą Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej (PSSE) w Gryficach. Inspektorzy przeprowadzają tam regularne kontrole obejmujące przestrzeganie zasad higieny komunalnej, żywienia oraz profilaktyki epidemiologicznej. Turnus w ośrodku został już zakończony, a dodatkowo o całej sprawie poinformowano odpowiednie służby ścigania.